0 x 0
6696539
foto fra tungt.no

Kent laster tømmer med 3D-briller

Det transporteres hvert år flere millioner kubikk med tømmer langs norske veger, det er flere hundre tusen enkeltturer for tømmerbilsjåførene. Det er på smale veger, på andre siden av elva og der ingen skulle tro at noen kunne bo. Kent Paulsen fra Salten var den første i Norge som droppet den gjenkjennbare krana bak på tømmerbilen. Han laster tømmer fra sjåførhytta med 3D-briller.

Kent Paulsen er på oppdrag i Trøndelag når vi intervjuer han. Kent skal frakte tømmer fra Melhus og Skaun, to mellomstore kommuner sør for Trondheim. I løpet av de neste turene skal Kent til Norske Skog på Skogn, og til Inntre på Steinkjer. Han er 45 år og har kjørt tømmerbil i nesten hele sitt yrkesaktive liv, 23 år på vegen har det blitt, i et litt for langstrakt land. Kent bor i Salten, men der ligger det i skrivende stund mer enn seks meter med snø der det har vært drifter i det siste, så det blir ikke oppdrag på Helgeland før maskinene kryper ned i lavlandet.

 kent-4

Kent Paulsen laster tømmer fra førerhytta

Hvorfor valgte du å bytte ut kranhuset bak på bilen med 3D-briller?

  • For to år siden skulle jeg investere i ny tømmerbil. Da skulle jeg ruste meg for framtida, derfor valgte jeg en bil som har fire akslinger på bilen i stedet for tre. Jeg valgte bort kjettinger til fordel for luftestyrte automatstrammere for å sikre tømmerlasten. I tillegg dro jeg til sør i Sverige for å se på de mest moderne tømmerbilene, der oppdaget jeg at de gikk an å bruke 3D-briller.

    Kent sparer dermed 400 kg i vekt på bilen for den ekstra kranhytta. Men forteller at å bytte ut kjettingene med de automatiske strammerne gir en ekstra last på 300 kg, så totalt sett går tilpasningene han har gjort med tømmerbilen ut i null.

    Hva er den viktigste grunnen til at du droppet kjettingen og kranhuset?

  • Noen sier det er latskap å laste tømmer fra førerhytta, men da får de klar beskjed fra meg. Hvis de er ute etter ei treningsøkt kan de gjøre det for hånd, for meg handler det om sikkerhet når jeg ferdes langs vegen – jeg vil ha denne jobben til jeg blir gammel, smiler han.

    Kent er i godt humør når han peker og viser frem Norges største førerhus for kran til lasting av tømmer. Det er komfortabelt, moderne og en arbeidsplass han trives på. Treskoene står pent oppstilt, det er ryddig og rent og han finner raskt frem utstyret som trengs for å laste.

    Siden Kent Paulsen oppgraderte og byttet ut kranhytta som den første i Norge, er det per dags dato en tømmerbilsjåfør til som han vet om som har byttet ut kranhytta med 3D-briller. - Jeg tror flere vil komme etter, det er et mye vanligere syn i Sverige, forklarer han.

    Kent går foran og utvikler næringakent-2

  • Frode Moen er daglig leder for TSN – Transportselskapet Nord AS. Han sørger for at sjåførene har arbeid og organiserer driften av tømmertransporten gjennom fire fylker og på utallige kilometer med veg. Moen har god kontroll på utviklingen i bransjen og følger sjåførene sine tett.

    Kent har gått litt sine egne veger og tilpasset bilen, hva tenker du generelt om slike tilpasninger på tømmerbilen?

  • Det er mange fordeler med det. For sjåfører med belastningsskader er dette et tilpasset kjøretøy som gjør at flere kan stå lenger i jobb. Skuldre, rygg og knær er belastet for sjåfører generelt og en forenkling er derfor smart.

    For det andre er dette en sikker måte å laste tømmer på. En slipper at sjåføren går ut i vegbanen på en trafikkert veg og ut med tømmeret hvis det skulle skje noe under lastingen.

     

  • For det tredje er det bra for rekrutteringen. Det er ingenting som er så rått som å kjøre tømmerbil i transportnæringa, de beste sjåførene kjører tømmerbil. Hvis du i tillegg kan bruke 3D-briller til å laste tror jeg det kan bidra til at flere ønsker seg til næringa vår. Vi trenger ny teknologi inn i bransjen, sier han.

    At han har valgt fire akslinger i stedet for tre, hvilke fordeler gir det?

  • Det er ekstra godt egnet på små og vanskelige tømmerbilveger. Du får to tonn ekstra på bilen fra hengeren og snittvekten går litt opp. Samtidig er det en bil som kan være godt egnet på kippeoppdrag (mellomlasting av tømmer over svak veg eller ei bru fra lunneplass til en offentlig veg som tåler 24 meter og minimum 50 tonn).