0 x 0
58589378_1063044570548711_6293311924088078336_n
Foto: Lerevik As

Vi viser at vi kan lafte et hus midt i en by

Rolf har vært med både far og bestefar i skogen siden han var lærte seg å gå. «Skogsarbeid er noe som ligger i sjela mi.» Rolf Trygve Lervik og Lervike AS brukte i fjor mer enn 400 kubikk med furulevert fra ALLSKOG, via Bøfjordensag til å lafte hus og hytter.

De startet opp i 2005, «e og han Erling (kompis og medeier Erling Vike)». Rolf Trygve er utdannet som tømrer, Erling jobbet som CNC-operatør, men tømret på hobbybasis. I den spede begynnelsen gikk det med kvelder og helger til prosjektet, det var først i 2009 at de sa opp og begynte med laft på heltid.

«Det startet med at vi har vært interessert i skog og tømmer hele livet, vi kjøpet ei båndsag, ei stor mobil sag for å skjære material og da var vi i gang» forteller Rolf Trygve. De hogg litt sjøl og skar material, så har det bare ballet på seg og gått slag i slag. Det begynte med småoppdrag som anneks og mindre hytter, nå lafter de et fire etasjer høyt hus midt i Molde, men det skal vi komme tilbake til.

«Etter ei tid meldte behovet seg for å bygge en laftehall, prosjektene ble for store og for omfattende. Det var da vi tok valget og sluttet helt i de vanlige jobbene våre for å drive dette på heltid.»

Ett nært forhold til Bøfjorden sag

bofjord-sag
Bilde: Fra Bøfjord sag 

Nå er de til sammen syv årsverk, og leverer komplette leveranser fra tomt til ferdighus. Lervike bruker mer og mer tømmer for hvert år, hele 3000 meter laftetømmer i fjor, og det ser ut til å bli en liten økning i år, ca. 430 kubikk med furu. «Det blir mange trailere med furu. Alt material vi bruker til nybygg og restaurering kommer fra Bøfjorden sag og alt tømmeret fra Bøfjorden sag kommer fra ALLSKOG.»  

Det nære og gode forholdet til Bøfjorden sag skyldes at Lervike nesten utelukkende bruker furu. Det stilles strenge krav til kvalitet, og de kjøper utelukkende store parti og sorterer selv. Så tilpasser de kledningsmaterialet, og lager profiler til listverkog skjærer til mønster og kledning selv.

«Nå jobber vi med laksevillaen, huset til selveste Lady Arbuthnott inne i Sunndalen fra 1869. Det er steike god kvalitet på materialet de brukte på den tiden, så det stilles store krav til virket vi bruker. Det fins ikke noe standard i en slik villa, så alt som skal erstattes må tilpasses og skreddersys.»

Stort og moderne laftehus midt i Molde

58633333_1063044540548714_810110834381422592_n
Foto: Lerevik As

Prosjektet i Molde er nytt av sitt slag, det er en slags «funkisbolig» i laft. De samarbeider godt med et arkitektfirma som heter Rever og Drage, og de har de hatt mange utfordrende og spennende prosjekter med. «Rever og Drage er glade i gamle byggetradisjoner og ser fordelene med håndverksfagene og liker særlig de gamle lafteteknikkene», sier Rolf Trygve

Huset de bygger i Molde har blitt laftet på i tre måneder i laftehallen. Det kommer til å gå med 1400 laftemeter alene på dette huset. Bøfjorden sag forteller selv at dette dreier seg om 200 kubikk furu levert direkte fra andelseiere i ALLSKOG.

Laftehus var mye dyrere i forhold til reisverkshus på 90-tallet og tidlig 2000. På grunn av de nye og strengere tekniske kravene i TEK- 10 og 15 blir bygging av laft i dag relativt likt prismessig. «Det er kostnadseffektivt, bra for inneklimaet og miljøvennlig, og nå viser vi at vi kan bygges et laftehus midt i en by, understreker Rolf Trygve».

Ble glad i skogen sammen med bestefar

Rolf Trygve vært med far og bestefar i skogen siden han lærte å gå, det er noe som ligger i sjela som han sier selv. «Jeg holder på med tømmer og motorsag døgnet rundt, og når jeg skal slappe av holder jeg på med vedarbeid.» Turene i skogen med bestefar var spennende og noe spesielt. Det var pauser med bålkaffe og kaker, gode historier, og han lærte mye på disse turene. Det var ei helt spesiell stemning når han fikk være med bestefar på skogen. «Da jeg var liten var det stor aktivitet og vi hogg mye skog flere vintre på rad. Vi hogg tømmer og vi leide ei mobil sag. Så skar vi tømmer, kledning og det vi behøvde og bygde tre hus – for bestefar og for sønnene hans. Det var slik jeg lærte at hus skulle bygges,» forteller Rolf Trygve.

Grunnen til at de har satset

«Vi har investert mye det siste året, jeg tror at med miljøengasjementet som finnes i befolkninga så kan det ikke fortsette som i dag med hus fylt av plastikk og kunstige materialer. Når du bygger bare med treverk som vi gjør så binder du voldsomme mengder CO2, du binder 0,8 tonn CO2 per kubikk med furu. Da får folk får sunnere hus og friskere innemiljø.»

I skrivende stund har Lervike en søknad inne hos innovasjon Norge, om støtte til varmefyring og tørking av tømmer, på gården og for laftehallen. De ønsker å utnytte råstoffet bedre, flise opp og kappe svinn for å utnytte hele tømmerressursen. «Så gror det igjen over alt rundt oss, og vi ønsker å dra nytte av det i tillegg.»

Grunnen til at de ønsker å tørke tømmeret mer er at nordmenn fyrer mer enn tidligere, og har det generelt et par grader varmere inne, enn før. I dag leveres tømmeret med 18 prosent fuktighet, men Lervike ønsker seg enda tørrere tømmer for å bedre kvaliteten, minske krympen og sikre fornøyde kunder.

«Nå har vi tre til fire store boligprosjekt og hytter, og noen småoppdrag med restaurering for riksantikvaren imellom. Markedet er godt, jeg tror det er lyse tider fremover for oss som lafter. Kundene våre er opptatte av innemiljø og klima.»