Substitusjon - når tre erstatter fossile ressurser

Å løse klimakrisen krever at vi tar andre valg framover. I Allskog bytter vi nå mange av våre tjenestebiler fra diesel til el, så vi kan bruke fornybar energi framfor fossilt drivstoff. Med skogen kan vi også gå fra materialer med høye utslipp til fornybare råvarer – valg vi alle kan bidra til.

Substitusjon handler om å erstatte materialer med høyt utslipp av klimagasser, som plast og betong, med materialer basert på fornybare råvarer med lave utslipp. Tilsvarende kan fossilbasert drivstoff og energiproduksjon erstattes med råvarer fra skogen eller annet organisk materiale. Mange bransjer søker etter nye skogbaserte løsninger, for å redusere egne fossilbaserte Co2 utslipp. 

Byggebransjen er et fremtredende eksempel på smart bruk av trevirke. Når vi sammenligner hvor mye treverk, murstein, betong, stål og aluminium vi får for samme mengde CO2-utslipp, er resultatene slående. De her materialene har ulike egenskaper og slike forhold må selvfølgelig taes hensyn til. 

Ved økt bruk av trevirke i husbygging økes også mengden av bundet karbon.  Dette kommer i tillegg til substitusjonseffekten, og gir en positiv dobbelteffekt. 

 
Skjermbilde 2025-04-07 kl. 09.18.03.png

Trevirke erstatter plast i mange hverdagslige produkter. I dag bruker vi stadig mer papp og papir, eksempelvis i emballasje og engangsservice. 

Fiber fra treverk resirkuleres gjerne 5-6 ganger, først ofte som avispapir, så papp, deretter som hygienepapir og eggekartong for å nevne noe. Plast resirkuleres til sammenligning bare 1,3 ganger. 

Etter endt bruk, brukes nesten alt av skogbaserte produkter til varme-energi. Dette kommer fra rivningsmaterialer fra bygninger, restprodukter fra skogindustrien som flis og bark, samt papp og papir som brennes i fjernvarmeanlegg. Denne energiproduksjonen tilsvarer omtrent 10% av Norges totale strømproduksjon. 

Moderne teknologi og innovasjon åpner stadig nye bruksområder for trevirke. I utgangspunktet kan alt som i dag lages av råolje lages av trevirke. Plast og gummigranulat er eksempler. Det forskes på muligheten for fôr-produksjon basert på trevirke til både oppdrettsfisk og husdyr. Smelteverk ønsker å bruke biokull som reduksjonsmiddel i stedet for store mengder fossilt kull som de i dag bruker i sin produksjon.

Gjennom substitusjon og utviklingen av karbonlagret i skogen, bidrar skogbruket i Norge med en redusert Co2 konsentrasjon i atmosfæren, tilsvarende mer enn halvparten av Norges årlige samlede Co2 utslipp. 

Det finnes ikke et enkelt svar på klimakrisen, men aktivt drevet skogbruk er absolutt en del av svaret.